11.2.06

El compromís per l'avenç de CatalunyaEn el si del PSC hem pres la decisió d’explicar a totes les persones que ens sigui possible quina és la nostra postura respecte el projecte de Llei de l’Estatut, la nostra visió política d’aquest moment tan intens i diferent que estem vivint. El debat constant i les opinions i declaracions que es fan sobre l’Estatut i el procés negociador actual pot arribar a desorientar els ciutadans i ciutadanes, els únics beneficiats d’aquest nou Estatut que es proposa.

El passat dia 9 vàrem iniciar aquestes xerrades a Mollerussa amb la Consellera d’Interior i companya, Montserrat Tura. Les seves paraules, emotives i sinceres, van omplir tot l’auditori. El silenci i l’escolta de tots els companys i companyes que vàrem sentir la seva experiència vital i l’ànim amb el qual ho transmetia van ser un homenatge a la “generació silenciosa”, aquelles persones, homes i dones, que varen lluitar per la democràcia i la llibertat fins a les últimes conseqüències.

Les paraules que més va utilitzar van ser llibertat, democràcia, dinamisme, oportunitat, socialisme, i el to de la seva intervenció va ser d’una garra, d’un convenciment que expressava que el millor que ens pots passar en aquests moments és que se’n parli fins a la sacietat de tot el procés de negociació de l’Estatut, això vol dir que estem en una normalitat democràtica, que la democràcia s’ha consolidat. Les veus discrepants són un signe de llibertat.

Tanmateix, la reflexió que comparteixo més és que l’enfrontament que provoca el debat de l’Estatut no és entre Espanya i Catalunya, com dos territoris enfrontats, sinó entre la dreta i l’esquerra.

La dreta, especialment el PP, fa un discurs generador de visceralitats que porten l’odi i l’enfrontament entre els ciutadans i les diverses Comunitats Autònomes. En tot aquest temps, les paraules desencisadores, les amenaces catastrofistes, les falses interpretacions, han provocat la radicalització i manipulació d’algunes persones que, creient les tesis i estratègies electorals elaborades per aquest PP tan reaccionari, han signat “ contra Catalunya”, tal i com manifestaven sense cap mena de pudor davant els mitjans de comunicació.

Per contra, les forces catalanistes i d’esquerres de Catalunya, molt especialment el PSC per la responsabilitat política que tenim, proposem treballar conjuntament amb els representants de totes les forces polítiques d’Espanya per arribar a una entesa, per aconseguir un Estatut que ens permeti millorar les condicions de vida de totes les persones que viuen aquí, de les que van néixer aquí i de les que no, de totes les persones que formem Catalunya i que amb esforç fem créixer cada dia el nostre país. I no tan sols això, sinó que a la vegada volem continuar essent solidaris i participar en l’esforç i creixement d’aquesta Espanya comuna, tenint com a horitzó l’Espanya Federal.

La voluntat de reformar l’Estatut ha estat una aposta decidida, recollida en el Pacte del Tinell signat pels partits catalanistes i d’esquerres que formen el Govern de la Generalitat de Catalunya. Des del primer moment ja es van veure les dificultats d’aquesta reforma. L’Estatut actual ja té 25 anys i en cap moment el Govern de CiU es va proposar reformar-lo: van prioritzar altres interessos recollits en l’anomenat pacte del Majestic. Ens congratulem que hagin canviat d’opinió i que aportin el seu esforç per aconseguir l’acord i l’entesa. Però val la pena tenir en compte que aquest avenç es produirà pel compromís personal i polític del President de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Ara justament comença el tràmit parlamentari al Congrés de Diputats. Confiem amb les dots persuasives i de negociació dels companys i companyes de la delegació del Parlament de Catalunya ponents de la Comissió Constitucional que defensaran els interessos del poble de Catalunya en aquesta fase del procés de reforma estatutari.

Vull cloure aquesta reflexió fent palès l’esforç personal que estan fent Manuela de Madre, Miquel Iceta i Lidia Santos per a aconseguir el que, creiem, serà el millor Estatut per Catalunya.