5.4.06

La Fira de l'Oli i la Pedra de VinaixaDiumenge, 3 d’abril, un dia de primavera. Un dia amb el cel blau, amb una lluminositat excepcional. Es celebra la 3a Fira de l’Oli i la Pedra a Vinaixa.

Vinaixa és el darrer poble de la comarca de les Garrigues que trobem anant per la carretera de Tarragona. És un poble petit, de poc més de 660 habitants, però amb un encant especial, rodejat del paisatge garriguenc, les oliveres, els ametllers, les pinedes i la pedra.
La pedra i l’oli, els dos elements distintius d’aquest poble garriguenc. Passejar pel seu petit i encantador casc antic et transporta a un passat llunyà. Totes les cases de pedra, carrerons costeruts i estrets, l’església del segle XII i una magnífica casa senyorial que crida l’atenció quan hi passes pel davant. És una casa del segle XVI on es recaptaven els impostos pel Monestir de Poblet. La portalada és un arc de pedra, cada pedra té la seva pròpia història, cada pedra de l’arc està signada pel picapedrer que la va tallar.

Però la pedra no és només un element del passat sinó també del present i del futur, una part molt important de la indústria actual està lligada amb aquest element.

Al voltant de la Fira de l’Oli i la Pedra s’organitzen activitats ben interessants. Aquest any es va fer una visita guiada al Molí, una xerrada i inici a una cata d’oli i una exposició de pintures titulada “20 racons de Vinaixa”, que ens transporta als llocs més emblemàtics del poble.

La festa s’acaba amb un dinar popular i una sessió de ball. És un moment idoni per a retrobar-se les famílies, els amics i coneguts.

Tot un èxit. Des d’aquí vull felicitar a l’Ajuntament de Vinaixa, al seu alcalde, Francesc Bonet, i a la regidora i regidors que amb els seu esforç aconsegueixen una Fira tan participativa i que ens ofereixen la possibilitat de compartir i gaudir.